luni, 10 mai 2010

GRAZ


Cu peste 285.000 de locuitori, Graz este al doilea oras ca marime din Austria, iar distanta pana la Viena poate fi acoperita in circa doua ore si jumatate de mers cu masina, fara a va grabi prea tare.

Declarat in 2003 Capitala Culturala Europeana, Graz este un oras primitor, unde puteti petrece o vacanta de neuitat, mai ales daca va plac muntii. Emblema si in acelasi timp mandria orasului este cu siguranta Kunsthaus Graz, cu o arhitectura surprinzatoare, comparata de multi cu un adevarat spectacol mai ales in timpul noptii, cand mii de "pixeli" de lumina de cativa centrimetri lungime par sa danseze pe suprafata rotunjita, creand un spectaculos joc.

Graz este un amestec de generatii si mentalitati. Peste 40.000 dintre locuitori sunt studenti, Graz fiind un centru universitar important, cu nu mai putin de sase universitati, toate de elita. Dar in egala masura orasul este destinatia preferata a multor muzicieni si artisti, care vin sa se bucure aici de climatul placut si de atmosfera.

Regiunea in care se afla orasul este renumita nu doar prin frumusete, dar si prin atentia acordata agriculturii, si veti avea ocazia de a gusta numeroase produse locale, foarte proaspete, de la dulciuri la carnea de vita. De altfel, in Graz se pune accent pe ecologie si protectia mediului, precum si pe sustinerea agriculturii. Veti putea cumpara de exemplu celebrul ulei de dovleac, produs local, carne de vita de calitate, pastrav proaspat, fructe, flori, diverse specialitati, totul fara conservanti si fara adaugiri chimice

duminică, 9 mai 2010

PARIS-atractie turistica


Parisul este in mod sigur una dintre cele mai cautate destinatii turistice din lume, fapt ce se datoreaza in egala masura numeroaselor atractii artistice, precum si locatiilor moderne care se integreaza armonios in peisajul parizian. In Paris luxul este la el acasa si respira in fiecare edificiu, clasic sau modern...

Oras al luminilor, oras al indragostitilor, capitala modei… sunt doar cateva dintre denumirile pe care faimoasa capitala a Frantei le-a capatat de-a lungul timpului. Situat in nordul tarii, pe malurile raului Sena, Parisul este in mod sigur una dintre cele mai cautate destinatii turistice din lume, fapt ce se datoreaza in egala masura numeroaselor atractii artistice, precum si locatiilor moderne care se integreaza armonios in peisajul parizian. In Paris luxul este la el acasa si respira in fiecare edificiu, clasic sau modern.
Atmosfera romantica isi face simtita prezenta peste tot. Orasul exercita un farmec bizar care te cuprinde indiferent de scopul pentru care te afli in Paris. E ca si cum in inima lui s-ar gasi o comoara nepretuita care atrage ca un magnet pe oricine a pasit macar odata pe strazile invaluite de un aer magic.
O mini-croaziera pe Sena este cu siguranta solutia cea mai buna pentru a savura toate minunatiile pe care le ofera privelistea orasului pentru ca majoritatea atractiilor pariziene sunt plasate de-a lungul canalelor Senei, adevarat simbol istoric al Parisului. Sena este, de fapt, un fel de calauza naturala a turistului care isi doreste sa ajunga in inima capitalei Frantei, faimoasa Ile de la Cite.
Daca vreti sa patrundeti insa in tainele acestor locuri minunate, dincolo de privelistea exterioara care incanta ochiul, este bine sa va stabiliti dinainte un itinerar care sa cuprinda cateva obiective ce nu trebuie in niciun caz sa lipseasca de pe lista unei excursii pariziene.

www.supereva.ro/info.asp?ID=1346

sâmbătă, 8 mai 2010

Budapesta


Obiectivele turistice si frumusetea orasului fac din Budapesta o destinatie de vacanta perfecta pentru un weekend romantic.
Considerata de multi drept unul dintre cele mai frumoase orase din lume, Budapesta este un oras in care turismul este bine dezvoltat. Numarul celor care aleg Budapesta ca destinatie de vacanta sare de 20 de milioane anual. Budapesta este impartita in 23 de diviziuni administrative dar poate fi impartita mult mai usor in Buda, Pesta si Dealul Castelului din Budapesta.
Cele doua parti pot fi foarte usor considerate doua orase diferite, Buda de partea vestica a Dunarii si Pesta de partea estica, formeaza impreuna un tot unitar desi sunt diferite. Poporul maghiar este foarte mandru de capitala tarii care a avut de-a lungul timpului o contributie importanta in peisajul cultural european, in special in muzica, un limbaj universal pe care nu trebui.

Mai cosmopolita decat Praga, mai romantica ca Varsovia si mai frumoasa poate decat amandoua, Budapesta se situeaza pe Dunare la confluenta dintre Marea Campie Panonica si dealurile Buda. Cu parcuri care mai de care mai interesante si frumos aranjate, muzee pline de comori, vase de croaziera care navigheaza lin pe cursul marelui fluviu. Budapesta mai ofera si bai termale din era otomana sau o viata de noapte ce isi face simtita prezenta pana in zori. Capitala Ungariei este unul dintre cele mai incatatoare orase ale batranului continent.e sa-l vorbesti pentru a il aprecia.

Natura este foarte darnica cu Budapesta, peisajele din oras si din jurul acestuia fiind extrem de frumoase, dar si contributia oamenilor este cel putin la fel de impresionanta. Din punct de vedere arhitectonic, Budapesta este un diamant cu influente din stilul baroc, neoclasic sau art nouveau. In epoca de aur a capitalismului, la sfarsitul secolului al XIX-lea, majoritatea cladirilor ce pot fi vazute astazi au fost construite. In unele zone, in special de-a lungul Nagykörút (marele drum in cerc) si in zona Andrássy út pana in Városliget (Parcul Orasului), Budapesta isi merita cu varf si indesat supranumele de "Parisul Europei Centrale".
www.tvl.ro/turism/...budapesta.../obiective_turistice_budapesta

vineri, 7 mai 2010

Praga


Un oras turistic in toata regula asezat peste raul Vltava, plin de locuri istorice care sunt atat de bine conservate, incat ai impresia ca ai gresit secolul atunci cand ti-ai setat masina la drum …
In Praga gasesti absolut tot ce-ti doreste inima sa vezi: castele si catedrale, cartier evreiesc cu sinagogi, piete vechi, biserici baroce, vestitul pod Carol marginit de zeci de statui si invadat de pictori si muzicanti… si sute de stradute pline de cladiri superbe, pe care patina timpului le-a transformat in mici bijuterii locuite.

Ocupata de cavalerii teutoni prin sec. XII, Praga va juca pentru multe secole rolul de capitala a ‘Sfantului Imperiu German’, in care arhitectii imperiului si-au incercat mana cu multe stiluri, mai ales cel baroc.
Astazi o putem numi nu doar o capitala a tezaurilor arhitecturale, ci si o capitala a … berii! Caci da, in Cehia gasesti cea mai grozava bere cu cel mai grozav pret: de numai 1Euro halba (cea ieftina). In Cehia berea nu este accizata
O, si da, merita sa-ti iei o bere la halba (budvar, pilsner urquel, krusovice) pentru a te putea bucura de berarii, baruri si restaurante in care gasesti intotdeauna chelneri amabili, oameni plini de viata si muzicanti la acordeon. Iar aceasta buna dispozitie nu este doar din cauza berii.
Ce poti vedea in Praga? Daca nu totul, atunci macar Primaria orasului vechi, al carui Turn adaposteste un ceas astronomic ce dateaza din anul 1410, apoi Turnul Prafului de Pusca, Ghetoul Evreiesc cu sinagoga ridicata in sec IX, orologiul evreiesc si stradutele superbe cu casute, apoi monumentalul teatru Staroste Divaldo cu acoperisul sau de aur, catedralele Miculas, Sf. Gheorghe si Catedrala Sf. Tyn.
www.xplorio.ro

joi, 6 mai 2010

VIENA




Viena, capitala Austriei este unul dintre cele mai frumoase orase din Europa.
Viena este un oras tipic european, asemanator marilor orase europene precum Paris, Roma, Londra, Barcelona sau Milano dar spre deosebire de acestea, este foarte compact si usor de vizitat. In capitala Austriei pot fi vazut o serie intreaga de muzee si obiective turistice. Viena abunda in obiective turistice si atractii ce fac ca turistii sa asalteze cu miile capitala Austriei. Mai jos va prezentam o selectie de obiective turistice ce trebuiesc vazute intr-o vacanta in Viena
.


Palatul Schonbrunn trebuia sa fie Versailles-ul Imperiului Austriac insa, in anul 1695 atunci cand Fischer von Erlach a proiectat palatul, costurile pentru ridicarea sa erau prea mari. Astfel, palatul a fost conceput initial mai mult ca resedinta de vara a Habsburgilor dar incepand cu Maria Tereza (1717-1780) a inceput si epoca de aur a Habsburgilor, ea alegandu-si ca resedinta Palatul Schonbrunn.


Pana in anul 1749 au fost refacute interioarele, au fost terminate lucrarile la galerii pentru a gazdui receptiile tinute la palat , a fost adaugat un teatru si a fost amenajat parcul (care arata asa cum arata si astazi). In parc se afla cateva statui grecesti si romane precum si constructia verde din otel (Casa palmierilor) care a fost construita in anul 1882.
La Schonbrunn exista mai multe atractii nu doar palatul in sine. Gradina zoologica de aici este foarte frumoasa si merita vizitata cu certitudine.
http://www.tvl.ro/turism/101-Viena-In-pasi-de-vals/obiective-turistice-viena.html.

miercuri, 5 mai 2010

SALZBURG




Desi este un stravechi oras al sarii – cum se traduce numele sau german (care se datoreaza exploatarii si comercializarii bogatelor zacaminte de sare din apropierea urbei) – Salzburg isi bazeaza existenta, dezvoltarea, renumele si marea sa importanta in istoria zonei, pozitiei sale la rascrucea drumurilor care, trecand Muntii Alpi, unesc centrul cu vestul Europei. Ca urmare, exploatarea hotelurilor, a hanurilor si a popasurilor, serviciile, in primul rand turistice, pentru numerosii calatori in trecere prin “pasul Salzburgului” reprezinta de lulte secole principala sursa de venituri a locuitorilor. Dupa 1623, cand si-a deschis portile Universitatea, mare “producatoare” de teologi si turisti, acestor servicii li s-a adaugat, cu mare pondere economica, si gazduirea numerosilor studenti.


De-a lungul timpului s-au construit aici castele, palate, catedrale, biserici si alte cladiri monumentale, unice prin frumusete, care au supravietuit si chiar au renascut din grelele incercari ale istoriei si care fac astazi din Salzburg o bijuterie de civilizatie urbana, o podoaba de pret a Tirolului austriac, pe masura splendoarei asezarii sale naturale. Salzburg inseamna mai multe orase intr-unul, cel al bisericii catolice, cu monumentele sale de cult, cel al artelor plastice, mari si mici, si, nu in ultimul rand, cel al muzicii.


Pe la 1200 a fost construit marele dom, cu cinci nave, la vremea sac ea mai mare constructie romanica din intregul spatiu lingvistic german. Dupa 1600, acest dom romanic, avariat grav de incendiile abatute asupra orasului, ca si numeroase alte cladiri vechi au fost sacrificate de arhiepiscopul Wolf Dietrich de Raittenau, pentru a se putea incepe reconstructia, in stil baroc, a orasului. Asa se face ca la Salzburg au fost ridicate, de catre arhitecti italieni, primele constructii mai importante ale barocului timpuriu austriac, intre care noul Dom, opera lui Santino Solari. Aceasta catredala impunatoare poate fi vizitata, ca si muzeul Domului, tezaurul si galleria de arta si miniature, in Piata Domului din Salzburg.


Salzburg a fost un oras al muzicii cu multe sute de ani inainte de Mozart. Muzica facea parte integranta din viata locuitorilor sai, de la nobili la oameni de rand. Cele 25 de biserici ale orasului isi insoteau vecerniile cu sunete de orga, catedrala avea orchestra si un celebru cor de sopranisti. (In 1617 s-a reprezentat la Salzburg, pentru prima oara in Austria, o opera italiana). La fiecare colt de strada se auzeau cantecele populare tiroleze. In multe dintre casele orasului se facea muzica.

marți, 4 mai 2010

BRUGGE


In Bruges obiectivele turistice sunt amplasate, in marea lor majoritate, in centrul istoric al orasului ceea ce face ca atractiile turistice sa fie foarte usor de explorat si gasit intr-o plimbare prin centrul orasului. Piata centrala abunda de obiective turistice si de cladiri cu o arhitectura deosebita. Burges, in calitatea lui de oras medieval, ofera turistilor o multime de atractii turistice si obiective din secolulele Evului Mediu sau mai recente. Toate la un loc ofera orasului un aer deosebit de interesant si unic intre orasele Europei.

Centrul orasului Bruges este parte a patrimoniului UNESCO. Centrul istoric al orasului a fost atent construit inca din Evul Mediu si este pastrat remarcabil si astazi. Orasul poate sa isi povesteasca singur povestea prin toate monumentele, bisericile, cladirile istorice si pietele. Bruges-ul este un exemplu de asezamant istoric medieval, care si-a pastrat cladirile originale de-a lungul secolelor, iar constructiile gotice fac parte din identitatea orasului.

Muzeul de ciocolata este un obiectiv turistic ce este amenajat in casa “De Croon” in piata Sfantul Ion. Casa “De Croon” dateaza din 1480 si initial a fost o taverna iar mai apoi o patiserie. In sec XX a fost folosita ca sediul genera al fortelor de munca, scoala de politie si banca comunala a Belgiei. Cei ce iubesc ciocolata si nu numai pot gasi foarte interesanta o vizita la acest muzeu. Aici puteti vedea diferite sculpturi in ciocolata dar si o istorie a aparitiei acestui aliment atat de drag celor mici si nu numai.

luni, 3 mai 2010


Vezi mai multe video din Muzica

SIBIU







Învăluit în istorie și tradiţie, Sibiu este unul dintre cele mai reprezentative oraşe ale culturii româneşti. Oraş cunoscut al lumii moderne, aşezare ce aduce din timpuri străvechi în lumea modernă frumuseţea şi farmecul vieţii de cetate, Sibiul este fondat pe locul unei mai vechi aşezări, probabil slave, imediat după mijlocul secolului al XII-lea, de către coloniştii saşi din teritoriul Rin-Mosela.



Oraş mesager al culturii româneşti, Sibiul are în prezent o puternică bază culturală formată din 2 teatre, o filarmonică, 5 biblioteci, 5 centre culturale, 6 institute culturale diverse, precum şi 10 muzee, găzduind de-a lungul timpului între „zidurile” sale nume mari de artişti. Sibiul este locul unde s-a deschis primul muzeu de pe actualul teritoriu al României, Muzeul Brukenthal, la 25 februarie 1817. A fost al doilea muzeu deschis în Europa şi poartă numele fostului guvernator de Transilvania, Samuel von Brukenthal, care şi-a donat vastele colecţii personale de artă şi o impresionantă bibliotecă pentru a se înfiinţa acest muzeu care este găzduit în fosta lui reşedinţă. Dintre operele care se găsesc în Galeria de Artă a muzeului, amintim lucrări semnate de Antonello da Messina, Lorenzo Lotto, Alessandro Magnasco, Albrecht Dürer, Rubens, Botticeli, Jan van Dyck şi Titian. Oraşul Sibiu este considerat pe bună dreptate ca fiind unul dintre cele mai frumoase şi mai bine conservate oraşe istorice din România si Europa, cu un patrimoniu arhitectural care se întinde pe 80 de hectare.



Cetatea medievală a Sibiului, rămasă intactă după doua războaie mondiale şi neatinsa de regimul comunist, păstrează încă spiritul si atmosfera secolelor de mult apuse. Împrejurimile Sibiului, dintre care amintim zona de inestimabilă valoare culturală cunoscută sub numele de 'Mărginimea Sibiului', precum şi staţiunea Păltiniş, Munţii Făgăraş de la Transfăgărăşan până la Valea Oltului şi satele săseşti din jur, contribuie într-o şi mai mare măsură la reputaţia Sibiului de cea mai importantă destinaţie turistică din România. Sibiul este situat în partea sudică a Transilvaniei, pe râul Cibin, foarte aproape de centrul geografic al României, în depresiunea Cibinului şi în apropierea Munţilor Făgăraşului (circa 20 km), Cibinului (12 km) şi Lotrului (circa 15 km), care mărginesc depresiunea în partea de sud-vest. În nord și est, teritoriul municipiului Sibiu este delimitat de podişul Târnavelor, care coboară până deasupra Văii Cibinului, prin Dealul Guşteriţei.

duminică, 2 mai 2010

SIGHISOARA







Sighişoara - Obiective turistice, festivaluri
Sighişoara, Schaessburg, Segesvár se înalţă deasupra Târnavei Mari, cu o cetate senzaţională locuită şi astăzi, cu un zid de apărare cu 10 turnuri, şi oameni de diferite naţii, cu un exemplu de convieţuire şi ospitalitate. Întemeiată de saşii aduşi pentru paza vechilor frontiere ale regatului maghiar a oferit un loc de trai pentru saşi, români, maghiari, ţigani, evrei şi alte minorităţi. Este un oraş, unde nu te plictiseşti. Pe lângă tot ce este de văzut în perioada 3 iunie-23 septembrie în Biserica din deal şi Biserica Mănăstire în fiecare duminică se organizează concerte de orgă, în perioada 16-26 august se desfăşoară Festivalul de Muzica Academica şi Cursurile Muzicale de Vară, în perioada 29-31 iulie Festivalul Medieval.



Sighişoara, oraş monument protejat de UNESCO din anul 1999, inclus pe lista patrimoniului mondial se mândreşte cu o cetate medievală locuită şi în prezent. Pentru prima dată în anul 1280 a fost ridicată aici o cetate. În secolul al XIV-lea sub cetate s-au stabilit mestesugari organizati în bresle puternice, care au ridicat în jurul cetăţii un zid de apărare din piatră, lung de 930 metri şi înalt de 4 metri. În secolul al XV lea, zidul a fost supraînalţat cu 3-4 metri, iar în următorii 200 de ani, înălţimea zidului pe alocuri atingea şi 15 metri.



Au fost ridicate 14 turnuri, care poartă numele breslelor care le-au ridicat. 9 turnuri se văd şi astăzi, cel al tăbăcarilor, al cositorarilor, al giuvaergiilor, al frângherilor, al măcelarilor, al cojocarilor, al croitorilor, al cizmarilor, al fierarilor şi turnul cu ceas. Numai există turnul ţesătorilor, lăcătuşilor, al dogarilor, al bărbierilor.



Cel mai mare turn, mândria oraşului, Turnul cu ceas cu înălţimea ei actuală de 64 m datează din secolul al XIV-lea. Zidurile ei groase de 2 m apărau depozitele de muniţii, arhiva şi trezoreria oraşului, şi se mândrea cu un mecanism de ceas de lemn, care în anul 1648 a fost înlocuit cu unul metalic. Atunci au apărut şi grupurile de statuete din lemn, care simbolizeaza zilele săptămânii. Ţiglele multicolore sunt din anul 1894. Până în anul 1556, la primul etaj a fost sediul primăriei oraşului. Din anul 1899 Turnul cu ceas adăposteşte muzeul de istorie al orasului.

sâmbătă, 1 mai 2010

PALTINIS







Păltinişul este o opţiune interesantă pentru un weekend prelungit destinat sporturilor de iarnă sau plimbărilor prin rezervaţia Iezerele Cindrelului la faimoasele lacuri glaciare. Odată ajuns la Păltiniş, nu ai cum să te plictiseşti.Poţi să schiezi, să urci crestele impădurite din apropiere pe trasee accesibile sau doar să admiri panorama care ţi se deschide în faţă. Poţi să vizitezi Schitul şi Casa memorială Constantin Noica. Fie că stai o zi sau o vacanţă intreagă, un lucru este sigur: te vei bucura, te vei simţi bine iar Păltinişul îţi va rămane mult timp în inimă.Staţiunea a fost întemeiată de Societatea Carpatină Ardeleană a Turiştilor - SKV (Siebenbürgischer Karpatenverein) în 1894 fiind cea mai veche staţiune montană din România.



Staţiunea este situată pe coasta de nord-est a munţilor Cindrel (Carpaţii Meridionali), în mijlocul unei păduri de conifere, la 32 km SV de Sibiu, de care este legată printr-o sosea modernizată.Este staţiunea montană situată la cea mai mare altitudine (1442m) din ţară.Climatul montan, cu aerul ozonat, recomandă staţiunea pentru tratarea asteniilor, a bolii Basedow, a sechelelor pulmonare, surmenaj, hipertiroidie benignăTemperatura medie anuală este de +4 grade Celsius (media lunii iulie este de 12 grade C, iar a lunii ianuarie de - 6 grade C). Ploile sunt frecvente, dar de scurtă durată, iar stratul de zapadă este prezent 120 zile pe an. Un fenomen meteorologic frecvent întâlnit la Păltiniş este inversiunea temperaturii.Condiţiile de schi sunt excelente începând din decembrie şi până în aprilie. Pârtiile din staţiune sunt accesibile pentru toti împătimiţii sporturilor de iarnă.Din nucleul iniţial de vile staţiunea conservă Casa turiştilor (1894), Casa medicilor (1895), Sala Monaco (1898) şi încă o vilă, toate declarate monumente istorice.Un important obiectiv turistic în staţiune îl constituie Schitul, o biserică de lemn ridicată în deceniul trei al secolului XX unde se află mormântul filozofului român Constantin Noica.Lăcasul de cult a fost ctitorit de mitropolitul Nicolae Balan şi are hramul 'Schimbarea la Faţă a Domnului' şi beneficiază de o catapeteasmă realizată între 1944-1945 de Constantin Vasile în stil neobizantin. Fresca este opera lui Ovidiu Preotescu. Bisericuţa a fost ridicată cu meseriaşi din Răşinari. Dintre obiectele de valoare păstrate în biserică se numară icoana Sf. Paraschiva datată 1904 şi o Psaltire din aceiaşi perioadă.