miercuri, 5 mai 2010

SALZBURG




Desi este un stravechi oras al sarii – cum se traduce numele sau german (care se datoreaza exploatarii si comercializarii bogatelor zacaminte de sare din apropierea urbei) – Salzburg isi bazeaza existenta, dezvoltarea, renumele si marea sa importanta in istoria zonei, pozitiei sale la rascrucea drumurilor care, trecand Muntii Alpi, unesc centrul cu vestul Europei. Ca urmare, exploatarea hotelurilor, a hanurilor si a popasurilor, serviciile, in primul rand turistice, pentru numerosii calatori in trecere prin “pasul Salzburgului” reprezinta de lulte secole principala sursa de venituri a locuitorilor. Dupa 1623, cand si-a deschis portile Universitatea, mare “producatoare” de teologi si turisti, acestor servicii li s-a adaugat, cu mare pondere economica, si gazduirea numerosilor studenti.


De-a lungul timpului s-au construit aici castele, palate, catedrale, biserici si alte cladiri monumentale, unice prin frumusete, care au supravietuit si chiar au renascut din grelele incercari ale istoriei si care fac astazi din Salzburg o bijuterie de civilizatie urbana, o podoaba de pret a Tirolului austriac, pe masura splendoarei asezarii sale naturale. Salzburg inseamna mai multe orase intr-unul, cel al bisericii catolice, cu monumentele sale de cult, cel al artelor plastice, mari si mici, si, nu in ultimul rand, cel al muzicii.


Pe la 1200 a fost construit marele dom, cu cinci nave, la vremea sac ea mai mare constructie romanica din intregul spatiu lingvistic german. Dupa 1600, acest dom romanic, avariat grav de incendiile abatute asupra orasului, ca si numeroase alte cladiri vechi au fost sacrificate de arhiepiscopul Wolf Dietrich de Raittenau, pentru a se putea incepe reconstructia, in stil baroc, a orasului. Asa se face ca la Salzburg au fost ridicate, de catre arhitecti italieni, primele constructii mai importante ale barocului timpuriu austriac, intre care noul Dom, opera lui Santino Solari. Aceasta catredala impunatoare poate fi vizitata, ca si muzeul Domului, tezaurul si galleria de arta si miniature, in Piata Domului din Salzburg.


Salzburg a fost un oras al muzicii cu multe sute de ani inainte de Mozart. Muzica facea parte integranta din viata locuitorilor sai, de la nobili la oameni de rand. Cele 25 de biserici ale orasului isi insoteau vecerniile cu sunete de orga, catedrala avea orchestra si un celebru cor de sopranisti. (In 1617 s-a reprezentat la Salzburg, pentru prima oara in Austria, o opera italiana). La fiecare colt de strada se auzeau cantecele populare tiroleze. In multe dintre casele orasului se facea muzica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu