vineri, 7 mai 2010

Praga


Un oras turistic in toata regula asezat peste raul Vltava, plin de locuri istorice care sunt atat de bine conservate, incat ai impresia ca ai gresit secolul atunci cand ti-ai setat masina la drum …
In Praga gasesti absolut tot ce-ti doreste inima sa vezi: castele si catedrale, cartier evreiesc cu sinagogi, piete vechi, biserici baroce, vestitul pod Carol marginit de zeci de statui si invadat de pictori si muzicanti… si sute de stradute pline de cladiri superbe, pe care patina timpului le-a transformat in mici bijuterii locuite.

Ocupata de cavalerii teutoni prin sec. XII, Praga va juca pentru multe secole rolul de capitala a ‘Sfantului Imperiu German’, in care arhitectii imperiului si-au incercat mana cu multe stiluri, mai ales cel baroc.
Astazi o putem numi nu doar o capitala a tezaurilor arhitecturale, ci si o capitala a … berii! Caci da, in Cehia gasesti cea mai grozava bere cu cel mai grozav pret: de numai 1Euro halba (cea ieftina). In Cehia berea nu este accizata
O, si da, merita sa-ti iei o bere la halba (budvar, pilsner urquel, krusovice) pentru a te putea bucura de berarii, baruri si restaurante in care gasesti intotdeauna chelneri amabili, oameni plini de viata si muzicanti la acordeon. Iar aceasta buna dispozitie nu este doar din cauza berii.
Ce poti vedea in Praga? Daca nu totul, atunci macar Primaria orasului vechi, al carui Turn adaposteste un ceas astronomic ce dateaza din anul 1410, apoi Turnul Prafului de Pusca, Ghetoul Evreiesc cu sinagoga ridicata in sec IX, orologiul evreiesc si stradutele superbe cu casute, apoi monumentalul teatru Staroste Divaldo cu acoperisul sau de aur, catedralele Miculas, Sf. Gheorghe si Catedrala Sf. Tyn.
www.xplorio.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu